Zupa krem z dyni z batatem i chilli

Picante-
Zupy
05.10.2020 11:59
Zupa krem z dyni z batatem i chilli

Składniki: - około 400-500 g miąższu z dyni (może być muscat, dynia piżmowa, raczej nie hokkaido, bo ta odmiana jest słodka, a my dodatkowo używamy słodkich ziemniaków) - 250-300 g batatów - 2 łyżki oliwy - 2 ząbki czosnku - 1 mała cebula - 1 papryczka chilli (można usunąć pestki, w zależności od gustu) - 2 listki laurowe - 3 ziela angielskie - kawałek imbiru około 2 cm długości - sól - jogurt naturalny, oliwa, posiekane chilli do dekoracji Wykonanie: W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, bataty, posiekaną chilli i czosnek. Dziś mam dla Was przepis na krem z dyni, bo jesień bez tej zupy chyba nie może się obyć. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, imbir, opaloną cebulę, doprawiamy solą i całość gotujemy na wolnym ogniu około 40-50 minut. Zaczął się październik, jesień na dobre rozgościła się zarówno za oknem, jak i w mojej kuchni. Bogactwo jesiennych smaków jest przeogromne, więc korzystajmy z niego jak najwięcej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://blog.karolinapolkowska.pl/2020/10/zupa-krem-z-dyni-z-batatem-i-chilli.html