Składniki: - 1 szklanka zamrożonych truskawek* - pół zamrożonego banana (opcjonalnie) - 3 łyżki mleka roślinnego - 100 g serka waniliowego (np. Bakoma BIO) - 2 łyżki syropu z agawy lub miodu lub 1 gałka lodów waniliowych (opcjonalnie) - na wierzch np. granola, lody waniliowe lub śmietankowe, orzechy, owoce Truskawki wrzucić do misy blendera, dodać serek waniliowy, mleko roślinne i zmiksować na kremową konsystencje (spróbować i w razie potrzeby posłodzić). Można również dodać coś do posłodzenia np. syrop z agawy, ksylitol lub miód, a jeśli ktoś chce bardziej poszaleć to również gałkę lodów wanilowych Takie smoothie będzie idealne jako deser w upalne dni, można taką miseczkę również zjeść na śniadanie i wzbogacić o owoce, płatki owsiane czy orzechy. Taki deser można przygotować na różne sposoby i z różnym dodatkami, ja np. w tej wersji dodałam serek waniliowy (Bakoma BIO), który nadał bardziej kremowej konsystencji, ale świetnie sprawdzi się też np. mleczko kokosowe lub zamrożony banan. Przede wszystkim jest bardzo orzeźwiające, a także pożywne no i mniej kaloryczne od np. lodów.