3 jajka 80 g masła 4 łyżki cukru 2 łyżki miodu 4 łyżki kaszy manny 2 szklanki dyni startej na tarce jarzynowej o drobnych oczkach 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego Ulubione bakalie (u mnie to 2 garście skórki pomarańczowej, 2 garście orzechów i 2 garście migdałów w słupkach) Mak zalewam gorącym mlekiem, mieszam i odstawiam. : 180 g czekolady ciemnej 50 g czekolady mlecznej 200 ml śmietanki 30% 1 łyżka miodu 3 garście orzechów podprażonych na patelni Śmietankę zagotowuję, ściągam z palnika i dodaję czekoladę i miód. Składniki na kruche ciasto: 1 ¾ szklanki mąki 2 żółtka 110 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 szczypta soli Składniki na masę makową: 1 ¼ szklanki mleka 3 szklanki mielonego, suchego maku (Jeśli chcecie użyć zwykłego maku, należy go zaparzyć w mleku i dwukrotnie zmielić). Masę makową wylewam na podpieczone ciasto i blaszkę ponownie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Z podanych składników zagniatam ciasto (może mieć konsystencję mokrego piasku) i ugniatam na blaszce (35×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Właściwie powinnam napisać makowiec z dynią, czekoladą i bakaliami na kruchym cieście. Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę 15-20 minut, aż będzie złote. Ucieram mikserem żółtka, cukier, cukier waniliowy i masło, następnie dodaję po łyżce mak, miód, proszek do pieczenia. Na koniec dodaję partiami dynię i kaszę manną i krótko miksuję.