Podobno, tak gdzieś wyczytaliśmy przygotowując ten wpis, nie ma różnicy między kapustą kiszoną a kwaszoną, że kwaszona, wbrew obiegowym opiniom, że jest robiona na occie, też jest kiszona, bo prawo zabrania stosowania octu w procesie kiszenia. Zrobiona w domu jest owszem ciemniejsza i w przypadku surówki może wydać się mniej elegancka niż biała i jasna sklepowa, ale za to jest mięciutka, aksamitna, połyskliwa, a nie wiórowata, twarda i niesmaczna. Najprostszy przepis na kiszoną kapustę Nasz przepis na kiszoną kapustę, najprostszy z najprostszych, sama kapusta i sól. Nie kupuj kapusty w sklepie, zrób własną domową kiszoną kapustę, mięciutką, pachnącą, z której ugotujesz pyszną kapustę wigilijną i przygotujesz farsz do pierogów. Standardowo przyjmuje się, że na ukiszenie kapusty potrzeba 2 tygodni, ale jest sposób, żeby mieć kiszoną kapustę szybciej. Miał rację, tyle że mówił to w czasie, kiedy do Polski nie dotarł na święta mityczny w tamtych czasach statek z Kuby cytrusami. Kiedy poszatkujesz świeżą kapustę pewnie się zdziwisz, że to wszystko pomieści się w dwóch słojach – kapusty będzie cała duża misa. Kapusta kiszona w beczce potrzebuje miesiąca na ukiszenie, w kamiennym garnku połowę tego czasu. Kapusta i inne kiszonki jest bardzo zdrowa, ma sporo witamin i dobrze jest ją jeść szczególnie w zimie. Choć może być nam trudno w to uwierzyć, na zachodzie ta metoda konserwowania produktów spożywczych jest zupełnie nieznana! Kiszona czy kwaszona My co roku przed Wigilią kisimy kapustę, bo ma zupełni inny smak niż kupiona w sklepie. Więcej witaminy niż w cytrusach Kapusta kiszona to kwintesencja polskiej kuchni i razem z ogórkami kiszonymi i barszczykiem kiszonym stanowi fundament naszej tożsamości kulturowej. W książkach kucharskich i na blogach znajdziesz mnóstwo bardziej wyszukanych receptur a to z kminkiem, marchewką, czy jabłkiem. Drobno posiekaj kapustę, najlepiej w malakserze, albo na tarce. Kto sam ukisi kapustę sam rozpozna różnicę między kapustą kiszoną bez korzystania z całej tablicy Mendelejewa, a kapustą kiszono-kwaszoną ze sklepu. My jednak uważamy, że postna kiszona kapusta szykowana z myślą o wigilijnym stole musi być prosta, jak wszystkie dania tego dnia. Składniki: Główka kapusty, najlepiej o wadze około 2 kg 2 łyżki soli 4 ziarenka ziela anielskiego 2 litrowe słoiki Przygotowanie: Ktoś złośliwie powie: kapuściano-buraczanej, ale puścimy to łaskawie mimo uszu, bo kto jest nieczuły na kwaśny, lekko słodki smak kiszonek temu Pan Bóg poskąpił kubków smakowych :-). Następnie weź garść kapusty, bardzo mocno zaciśnij dłonie (najlepiej nad oddzielną misą do zbierania soku z kapusty) i nakładaj do słoików. Poziom trudności: Bardzo łatwy Kiszenie kapusty wymaga czasu, żeby w odpowiednich warunkach powstała zdrowa i dobra koszona. To już ostatnie dzwonek na kiszenie kapusty na Wigilię i bożonarodzeniową surówkę! Przekrój nożem (potrzebny jest duży nóż) na połowy, potem na ćwiartki i ósemki. Musisz tylko dobrze odcisnąć świeżą kapustę i mocno ubić ją w słoikach. Kapustę wymieszaj z solą, ściskając w dłoniach.