Ważne, aby pozbyć się nadmiaru wody z ogórka, w przeciwnym razie serek który nakładam na plastry ogórka, nie rozprowadzi się dobrze po ich powierzchni. Zielony ogórek, biały kremowy serek z dodatkiem kaparów i wędzony łosoś – jak to się mówi – ‘niebo w gębie’. Są po prostu smaczniejsze od tych, które można kupić w polskich sklepach😊 Może to brzmi mało patriotycznie, ale po prostu tak jest. Nie stronię też oczywiście od innych ryb, takich jak bardzo popularny tu Haddock (Plamniak) czy Dorsz, ale łosoś jest zdecydowanie na pierwszym miejscu. Składniki: 300 g wędzonego łososia 1 duży zielony ogórek 1 duża łyżka kaparów 200 g białego kremowego serka Świeżo zmielony pieprz do smaku. Podobnie sytuacja ma się z bananami, którymi zjadam się tu w ogromnych ilościach. Ingredients: 300g of smoked salmon 1 large green cucumber 1 large spoon of capers 200g of white cream cheese Freshly ground pepper to taste. Dzisiejsza przystawka w wyglądzie przypomina tą, którą kilka tygodni temu przedstawiłam w poście: Od kiedy przyjechałam do Szkocji łosoś na stale zagościł w mojej kuchni. Musze przyznać, że w tym uwielbieniu nie ma ni grama przesady. O mojej miłości do wędzonego (i nie tylko) łososia, nikogo kto śledzi mój blog, nie musze zapewniać. Łososia i biały kremowy serek zrolowałam wtedy z naleśnikami o pięknym zielonym kolorze, który zawdzięczają szpinakowi. Ogórka dokładnie myje i kroje w długie plastry za pomocą obieraczki do warzyw.