Uwielbiamy za to pesto z jarmużu, właśnie za to, że pozostają w nim wyraźnie wyczuwalne, nieprzemielone liście jarmużu, nadając charakteru i ciekawej tekstury sosowi (niedługo wrzucimy super prosty przepis na pesto z jarmużu i słonecznika). W środę było inne przekręcone danie Sałatka Cezara z jarmużem i awokado O ile do sushi daliśmy zblanszowany jarmuż to do sałatki Cezara poszedł na surowo, porwany na małe kawałki. My aż takimi szalikowcami jarmużu nie jesteśmy, ale uwielbimy to warzywo ze względu na jego wszechstronność: jarmuż można piec, smażyć, gotować i jeść na surowo oraz właściwości odżywcze. Jasne, że częściowo dlatego, że prowadzimy bloga i szukamy ciekawych przepisów i patentów na gotowanie, żeby zainteresować, zainspirować naszych Czytelników, ale prowadzimy bloga dlatego, że od zawsze szukaliśmy różnych smaków i kuchni i chcemy podzielić się naszą pasją z innymi. Dzień bez jarmużu to jak dzień bez słońca – to słowa Kevina Bacona, który jakiś czas temu zmienił nazwisko z Boczek na Kevin Kale, czyli Kevin Jarmuż. Szklanka posiekanego jarmużu zapewnia 134 proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę, podczas gdy średnia pomarańcza – 133 proc. (gdyby porównać wagę, a nie objętość przewaga jarmużu nad pomarańczą jest dwukrotna). Wystarczy go umyć, polać oleje, posolić, rozłożyć na tacce do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 5-7 minut. My wykorzystaliśmy oczywiste pomysły, jak zupa toskańska, ale też pokombinowaliśmy ze znanymi przepisami tak żeby znalazło się w nich miejsce na jarmuż. W poniedziałek były Pulpety z domowym sosem teryiaki z ryżem z kalafiora Pyszne i bardzo ciekawe danie. Więcej przepisów na obiady od poniedziałku do piątku znajdziesz w zakładce Menu na tydzień Miłego tygodnia! Kevin Bacon hollywoodzki, świetny zresztą aktor jest absolutnie zakręcony na punkcie jarmużu, podobnie jak jego żona – Kyra Sedgwick. Jakoś niespecjalnie podchodzą nam koktajle z jarmużu, bo to warzywo o twardych, blaszkowatych liściach, których nie sposób zmiksować i zawsze w soku zostają niewielkie drobinki. We wtorek na obiad była Miska sushi bez zawijania Mega frajda związana z przygotowaniem i jedzeniem tej podróbki sushi. Pytany jaki jest sekret młodego wyglądu – facet pomimo 50 lat z hakiem trzyma się świetnie – mówi po prostu: Brzmi pretensjonalnie, ale na serio, starty, upieczony kalafior ma wspaniały smak, który wzbogaciliśmy jarmużem dodanym pod sam koniec pieczenia. W menu, które dzisiaj opisujemy sprawa była dość prosta: mieliśmy w lodówce sporo jarmużu, który trzeba było zużyć. Blog powstaje na bieżąco: robimy obiad, potem zdjęcia, opis i na stronę Niedzielny Kucharz. Jest to albo granola, albo płatki gryczane i jaglane typu overnight, czyli zalewane wieczorem wodą lub mlekiem z rozmaitymi suszonymi i świeżymi owocami. Przepisów na jarmuż jest mnóstwo, można przebierać i dobierać. My daliśmy jarmuż, którego oczywiście Japończycy z ryżem w glony nie zawijają. Trzeba go pilnować, żeby się nie zwęglił na pył. Udka pieczone z ziemniakami i jarmużem Danie jednogarnkowe, proste do zrobienia jak zupka instant, po prostu wstawiasz naczynie do zapiekania do piekarnika i czekasz, aż będzie gotowe. Zobacz nasze menu na tydzień z jarmużem. Nie był co prawda sam, ale w towarzystwie sałaty rzymskiej – ona być musi, żeby nadać soczystości i chrupkości sałatce. Na serio, nie ma sensu kupować gotowca w sklepie. I na koniec ryż z kalafiora. Jarmuż jest świetnym źródłem kwasu alfa-linolenowego z grupy kwasów omega-3, błonnika, żelaza, wapnia i witaminy K. Wokół jarmużu zbudowaliśmy zresztą plan jedzenia na cały tydzień. Przy planowaniu posiłków dwie rzeczy są bardzo istotne: trzeba mieć albo pomysł co ugotować i pod niego następnie dobieramy składniki, albo wystarczy mieć składnik i poszukać dobrego przepisu. Pisaliśmy już wiele razy o tym, jak planujemy jedzenie na tydzień. Albo, tak jest teraz zimą: płatki kukurydziane z mlekiem, siemieniem lnianym, otrębami i bananem.