Składniki: 200 g makaronu (ja użyłam pappardelle) 1 mała cukinia 1 opakowanie gorgonzoli 1 cebula 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki garść startego parmezanu sól pieprz 1 łyżka oliwy 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu (przepis na 2 porcje) Podobne przepisy: Makaron z mascarpone, kurczakiem i suszonymi pomidorami Makaron z ricottą i suszonymi pomidorami Makaron z jarmużem, gorgonzolą i pomidorami Spaghetti 3 sery z rukolą Cacio e pepe Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (zostawcie wodę z jego gotowania), odcedzamy go i wrzucamy na patelnię z serem, dodając wcześniej wspomnianą wodę. Pappardelle z cukinią i gorgonzolą to przepis z wakacyjnego obiadu. Kuchnia, jaką mieliśmy do dyspozycji na wakacjach nie była jakoś genialnie wyposażona, ale do tego typu posiłków zupełnie nie musiała. Nie jemy jej za często, pewnie dlatego wchłonęliśmy tytułową pastę w tempie ekspresowym.