Zastanawiałam sie nad tym, sądziłam na początku, że może to kwestia ciasta, które zrobiłam (było to ciasto z porzeczkami), więc upiekłam drugie ciasto tym razem z borówkami. Ale muszę Wam powiedzieć i to z nieskrywanym zaskoczeniem, że ciasto z wypiekacza do chleba wychodzi lepsze niż z piekarnika. Ja używam wypiekacza marki Panasonic i bardzo go Wam polecam, równomiernie się nagrzewa, nie przypala ciasta, nie opada ciasto w trakcie pieczenia, można ustawić z dokładnością co do minuty czas pieczenia. I ciasto z wypiekacza, jest bardziej wilgotne, myślę, że można je porównać do wypieku ciasta drożdżowego z piekarnika parowego. ) SKŁADNIKI: - 400 g mąki pszennej tortowej - 7 g drożdży instant - 2 jaja wiejskie - 4 łyżki cukru (jeśli lubisz słodkie ciasto dodaj 6 łyżek cukru) - 1/2 szklanki mleka - 125 g masła + łyżka masła - 1/2 czekolady białej - 3/4 szklanki borówek amerykańskich (możesz też użyć innych owoców sezonowych choćby truskawek, czy porzeczki) WYKONANIE: Chyba najmniej mi smakuje z piekarnika gazowego, gdzie mam wrażenie zbyt mocno się wysusza, w środku uplasowałabym dobry piekarnik elektryczny i na czele właśnie wypiekacz. Drożdże wymieszaj z mąką, jajka ubij trzepaczką z cukrem, podgrzej mleko w mikrofali lub rondelku. Łapcie przepis na to pyszne ciasto drożdżowe z borówkami i białą czekoladą ;-))) Po tym czasie wyjmij na blat i zagnieć z borówkami i posiekaną czekoladą. Ciasto z borówkami i białą czekoladą! Ciasto na drożdżach instant rośnie mniej spektakularnie, więc urośnie o 50% w misce.