#beko #ciastojakzobrazka PRZEPIS NA ŚWIĄTECZNĄ TARTĘ: CIASTO SKŁADNIKI: - 100 g zmielonych orzechów laskowych - 150 g maki pszennej typ 450 - 80 g mąki krupczatki - 140 g zimnego masła - 2 łyżki cukru pudru - 1 łyżka przyprawy korzennej do pierników - 2 łyżki masła orzechowego - 1 jajko ekologiczne - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia W/w składniki bardzo szybko zagniatamy w elastyczne ciasto, owijamy folią i chowamy na kwadrans do lodówki, w tym czasie zrobimy masę orzechową. MASA ORZECHOWA: - 1 szklanka masła z orzechów laskowych (masło możesz zrobić samodzielnie 1 i 1/3 szklanki orzechów laskowych zblenduj na masło) - 2 jajka - 2 łyżki mleka - 80 g roztopionego w rondelku masła - 1/2 łyżeczki cynamonu -1/2 łyżeczki kardamonu - 3 łyżki miodu W każdym zakamarku, w domu, czuć Święta Bożego Narodzenia, zapach igliwia jedyny w swoim rodzaju, który od razu powoduje, że chcesz ubrać ciepłe skarpety i usiąść z kubkiem gorącej czekolady przy choince, w którą ja mogę wpatrywać się godzinami. Jeśli nie chcesz się zachlapać sprawdź patent Beko, jak zmiksować masę bez bałaganu Formę na tartę wylep ciastem z lodówki, wylej masę orzechową i wstaw do piekarnika na godzinę. Czas pieczenia 1 godzina, temp. 160 stopni C. MASA CZEKOLADOWA: - 100 g gorzkiej czekolady - 60 g masła - 2 łyżki kakao - 4 łyżki cukru pudru Z roku na rok co raz bardziej doceniamy ten czas, kiedy możemy wraz z całą rodziną spędzić kilka wyjątkowych dni. Jeśli dotychczas nie wiedziałaś jak zrobić pięknie błyszczącą masę czekoladową, to własnie zdradzam Ci sekret- dodatek żelatyny do masy sprawi, że polewa na cieście będzie się pięknie błyszczeć. - 4 łyżki wody - 1 łyżka miodu - 1 płaska łyżeczka żelatyny NA WIERZCH: - obrane migdały, orzechy laskowe, nerkowca, żurawina suszona Każdy z Nas ma ten swój wyjątkowy zapach, jak i smak, związany z tym magicznym czasem oczekiwania. Chętniej w tym czasie pomagamy potrzebującym i dzielimy się tym co mamy. Do rondelka z gotującą się masą dodaj czekoladę i zestaw z ognia. Wszystkie składniki umieść w misce lub wysokim naczyniu i zmiksuj na gładką masę.