Jesień to idealny czas na budowanie odporności i wzmocnienie organizmu. Podczas nadchodzącego sezonu zachorowań na przeziębienie i grypę oraz epidemii koronawirusa, bardzo ważne jest właściwe zadbanie o swoje zdrowie. Dowiedz się, jakie składniki powinnaś włączy do swojej jesiennej diety, by nie chorować i wzmocnić swój organizm.
Te składniki powinnaś włączyć do swojej jesiennej diety:
Sezonowe owoce i warzywa
Jesień to idealny okres, na włączenie do swojej diety sezonowych warzyw korzeniowych, liściastych oraz zdrowych kiszonek. Marchew, pietruszka, seler, buraki, dynie, kapusta, szpinak jarmuż, to bogactwo witamin, minerałów i cennych składników.
Pieczone, grillowane i duszone będą smakować wyśmienicie. Nie zapominajmy o jesiennych owocach: jabłka, gruszki, śliwki, pigwa i winogron to produkty, które powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. Spożywaj je na surowo lub w postaci soków i dżemów. Bardzo ważne jest też regularne jedzenie kiszonek: kapusty czy ogórków, który pozytywnie wpływają na florę bakteryjną i układ pokarmowy, zwiększając odporność.
Ryby i owoce morza
Ryby są źródłem zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, witamin A, D, E i B i składników mineralnych, głównie białka. Staraj się jeść je co najmniej raz w tygodniu. Sięgaj po tłuste ryby morskie, jak łosoś, makrela, śledź, halibut czy sardynki. Przyrządzaj je w zdrowy sposób na grillu, w piekarniku lub na parze z dodatkiem sezonowych warzyw.
Rośliny strączkowe
Jesienią warto sięgać po rośliny strączkowe. Groch, fasola, ciecierzyca, soczewica i soja są doskonałym źródłem białka, węglowodanów i błonnika. Mają niski indeks glikemiczny, przy tym są sycące. Zawierają dużo witamin z grupy B i składników mineralnych: żelazo, magnes, potas, jod. Zmniejszają ryzyko chorób serca, miażdżycy i obniżają cholesterol.
Rozgrzewające zupy
Rozgrzewające zupy z sezonowych warzyw to idealny składnik jesiennej diety. Krem z dyni, pora, ziemniaków doskonale rozgrzeją w chłodny dzień i zaspokoją apetyt. Zupy są zdrowe, niskokaloryczne i świetne do spożywania na diecie.
Zdrowe koktajle
Jesienią nie zapominajmy o zdrowych koktajlach ze świeżych warzyw i owoców. Szpinak, jarmuż, buraki, marchew, jabłka, gruszki to produkty, z których wyczarujemy pyszne smoothie, pełne witamin i cennych składników. Warzywa umyj, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie zblenduj lub wrzuć do sokowirówki. W razie potrzeby dodaj wody. Pij każdego ranka, a na pewno wzmocnisz swoją odporność.