Mrożenie grzybów. Poznaj najlepsze sposoby!

Agnieszka
Kulinaria
18.10.2019 9:24
Mrożenie grzybów. Poznaj najlepsze sposoby!

Mrożenie grzybów to doskonały sposób na zachowanie ich świeżości przez cały rok. Sezon na grzyby leśne jest dość krótki, dlatego warto wykorzystać kilka sposobów, aby mieć do nich dostęp na dłużej.

Zdjęcie Mrożenie grzybów. Poznaj najlepsze sposoby! #1

Zupa grzybowa na Wigilię, pierogi z grzybami, czy rozgrzewający bigos smakują doskonale z mrożonymi grzybami. Ich mrożenie wcale nie jest aż tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Poznaj najlepsze sposoby!

Jakie grzyby najlepiej mrozić?

Nie wszystkie grzyby nadają się do mrożenia. Idealne będą te, o dość zwartym miąższu:

  • podgrzybki,
  • kozaki,
  • prawdziwki,
  • borowiki,
  • maślaki,
  • kurki,
  • rydze,
  • kanie,
  • gąski,
  • Pieczarki.

Nie można zamrażać z kolei:

  • galaretka kolczastego,
  • płomykówki galaretowatej,
  • purchawicy olbrzymiej.

Grzyby o szerokich blaszkach nie powinny być mrożone na surowo. Powinniśmy je wcześniej zblanszować, przegotować lub zasuszyć. Dzięki temu nie połamią się podczas odmrażania.

Zdjęcie Mrożenie grzybów. Poznaj najlepsze sposoby! #2

Mrożenie grzybów krok po kroku

-Do mrożenia wybieraj tylko grzyby zdrowe i całe. Większe grzyby możesz pokroić na mniejsze kawałki, aby cały woreczek był wypełniony grzybami takiej samej wielkości.

-Grzyby należy dokładnie wyczyścić i odstawić do wyschnięcia.

-Kurki i rydze warto przed zamrażaniem zblanszować. Polega to na ich zanurzeniu na około minutę we wrzącej wodzie, a następnie w zimnej. Inne grzyby można zamrozić surowe, choć po ich ugotowaniu (ok. 5 minut) pozbędziesz się gorzkawego smaku i zachowasz ich świeżość na dłużej.

TRIK:

Jeśli chcesz, aby grzyby nie były pozbawione smaku i aromatu po wyjęciu z zamrażarki, warto podsmażyć je przez 5 minut na klarowanym maśle z dodatkiem ząbka czosnku przed zamrożeniem.

-Grzyby dzielimy na mniejsze porcje. W jednym zamrożonym woreczku powinna znajdować się jedna porcja.

-Mrożone borowiki, kozaki, maślaki (koniecznie obrane ze skóry) bądź podgrzybki można mrozić w plastikowych pojemnikach.

-Przygotowane porcje grzybów umieszczamy w zamrażarce. Optymalna temperatura wynosi -18 stopni C.

Czy trzeba rozmrażać grzyby, aby ich użyć?

Proces rozmrażania nie jest konieczny. Wystarczy wyciągnąć woreczek z grzybami i je ugotować, dodać do zupy, smażyć lub dusić bez rozmrażania.