Idealne schabowe w 6 prostych krokach! Kuchenne triki

Agnieszka
Kulinaria
26.02.2020 12:22
Idealne schabowe w 6 prostych krokach! Kuchenne triki

Kotlety schabowe prawie każdy z nas zna i regularnie je. To danie jest jednym z najpopularniejszych w naszym kraju. Pewnie znacie wiele osób, które nie wyobrażają sobie niedzieli bez rosołu i schabowego z ziemniakami. A może sami należycie do tego grona smakoszy tradycyjnych dań? Bez względu na to, w której grupie jesteście, warto poznać kilka sztuczek, które sprawią, że schabowy będzie rozpływał się w ustach.

Zdjęcie Idealne schabowe w 6 prostych krokach! Kuchenne triki #1

Mogłoby się wydawać, że zrobienie schabowego to żadna sztuka. Jest jednak inaczej. Każdy potrafi zrobić kotlet schabowy, jednak nie każdy smakuje dobrze. Idealne schabowe to nie jest wcale takie oczywiste danie. Trzeba bowiem przestrzegać kilku zasad, aby kotlety wyszły pysznie.

Zakup mięsa:

-Zawsze staraj się kupić mięso w masarni lub na dobrym stoisku masarskim w sklepie. Pakowane próżniowo mięso jest gorszej jakości i nie mamy wpływu na wybór odpowiedniego kawałka na kotlety.

-Poproś sprzedawcę o ukrojenie kawałka mięsa, które znajdowało się przy karczku. Ten kawałek mięsa jest delikatniejszy i ma przy sobie resztki karczku. Karczek będzie odznaczał się ciemniejszą barwą.

-Zawsze wybieraj mięso, które ma widoczne paski tłuszczu. Dzięki temu schab wyjdzie soczysty i o wiele smaczniejszy. Unikaj bardzo bladego mięsa - okaże się twarde i bez smaku.

Zdjęcie Idealne schabowe w 6 prostych krokach! Kuchenne triki #2

Marynowanie:

-Zawsze wcześniej zamarynuj mięso. Dzięki temu zyska niepowtarzalny smak. Najlepszym sposobem na idealne schabowe jest zamarynowanie go w cebuli i mleku. Jak to zrobić?

-Na pół kilo mięsa będziesz potrzebować 1 dużej cebuli i 400 ml mleka.

-Schab pokrój w kawałki, cebulę pokrój na pióra. W naczyniu ułóż pokrojone mięso, obłóż dokładnie cebulą i zalej mlekiem. Przykryj folią odstaw do lodówki przynajmniej na 2 godziny. Jeśli chcesz, przygotuj to dzień wcześniej i marynuj schab całą noc w lodówce.

-Tak zamarynowane mięso obtaczamy w mące, jajku z dodatkiem soli, pieprzy i ulubionych przypraw, a następnie w bułce tartej. Smażymy i gotowe.