1 szklanka mąki pszennej szczypta soli 100 g masła 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany Nadzienie: 100 g pieczarek 2 czerwone cebule olej do smażenia 2 figi 2 jajka 200 ml gęstej śmietany 18% 50 g fety sól pieprz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonego tymianku gałązki świeżego tymianku Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy. Wytrawna tarta z figami i fetą może być podana na ciepło, ale będzie też pyszna na zimno. Cebulę szklimy na rozgrzanym tłuszczu na patelni, dodajemy pieczarki i smażymy razem przez 5 minut. Na lekko podsypanym mąką blatem wałkujemy ciasto na kształt koła o średnicy nieco większej niż forma. Przenosimy je na formę i wyklejamy, także jej boki na wysokość ok. 2 cm. Wspaniale smakują zarówno na słodko, jak i na wytrwanie. Zjedzcie ją tak, jak najbardziej lubicie! Wytrawna tarta z figami i fetą Wytrawna tarta z figami i fetą Figi kroimy w plasterki i układamy na wierzchu. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 15 minut.