Creme brulee

Ewa
Desery
23.09.2020 18:49
Creme brulee

Przydatny również okazać się tutaj może palnik kuchenny, ale wiele źródeł podaje, że nawet w piekarniku ustawionym na funkcji grill (i ułożenie blaszki z deserem na najwyższej półce piekarnika) pozwala osiągnąć zamierzony efekt. Wraz z Diamantem trzcinowym możemy wybrać się w kulinarną podróż po smakach, a dodatkowo wziąć udział w konkursie organizowanym pod hasłem: Odkrywaj z Diamant #trzciNOWYŚwiat, w którym do wygrania są świetne nagrody. Dla tych, którzy w wyjazdach, oprócz poznawania świata, cenią sobie również rozsmakowanie się w kuchni danego zakątku, a tego im w tym roku zabrakło, mam dobrą wiadomość. 500 ml śmietanki 36% 1 laska wanilii 7 żółtek 70 g cukru drobnego cukier trzcinowy Diamant Dodatkowo: borówki amerykańskie/maliny/porzeczki lub inne drobne owoce mięta do dekoracji Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół i za pomocą noża wyjmujemy ziarenka. Ważne jednak jest schłodzenie deseru (najlepiej przez noc w lodówce) oraz przygotowanie go w dość niskich foremkach, aby mieć pewność, że całość zetnie się równomiernie. Na dno naczynia wlewamy gorącą wodę (w takiej ilości, by przykryła ona foremki z kremem do 1/3 lub 1/2 wysokości). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na około 45 minut (masa powinna się ściąć, ale wierzch nie może się przyrumienić). Nie będę ukrywać, nie byłabym sobą, gdybym nie wybrała czegoś na słodko. Foremki wkładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę do pieczenia z wysokim brzegiem. Odstawiamy na kilka minut, aby śmietanka lekko przestygła i przeszła aromatem wanilii (po tym czasie laskę można wyłowić i odrzucić). Blaszkę z gotowym kremem wyjmujemy z piekarnika. Żeby poznawać smaki świata wcale nie trzeba wychodzić z domu 😉 Nie wiem czy wiecie, ale cukier trzcinowy to nie tylko słodkości i desery. Niektóre propozycje na pyszne potrawy znaleźć możecie na stronie trzcinowy.slodkielaczy.pl . Zachęcani byliśmy do tego by zostać w domu, a wszelkie podróże czy bliższe lub dalsze wyjazdy były mocno utrudnione.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2020/09/23/creme-brulee/