Stek z tuńczyka grillowany

Agata
Obiad
18.11.2018 17:32
Stek z tuńczyka grillowany

Przygotujemy ją z oliwy z oliwek - koniecznie extra virgin, czyli z pierwszego tłoczenia -, rozgniecionego ząbka czosnku roztartego z gruboziarnistą solą, odrobiny papryczki chili, soku z cytryny, świeżo zmielonego czarnego pieprzu i odrobiny świeżych ziół. Z reguły wystarczy dobrej jakości oliwa z oliwek, czosnek, świeże zioła, cytryna, czasami chili, gruboziarnista sól, świeżo zmielony czarny pieprz i pyszne danie gotowe. Warto też wspomnieć, że ryby i owoce morza grilluje się bardzo krótko, wystarczy dosłownie kilka minut, do momentu, aż białko się ładnie zetnie. Natomiast jeśli chodzi o owoce morza to najlepiej na grillu sprawdzają się surowe krewetki w pancerzach, ośmiornice, kałamarnice i kalmary. Potem wrzucamy na rozgrzanego grilla, smażymy z obydwu stron, a przed podaniem koniecznie skrapiamy sokiem z cytryny. Na naszym grillu mogą wylądować wszystkie gatunki ryb - pamiętajmy, aby grillować je ze skórą, inaczej ryba się nam rozpadnie. Zapraszam po przepis na pyszny stek z tuńczyka z nutka rozmarynu. Tuńczyk ma bardzo zwarte mięso, ale jest rybą bardzo chudą, należy go więc smażyć krótko, żeby mięso zbytnio nie wyschło. Ich ogromnym plusem, oprócz wartości smakowych i odżywczych, jest łatwość z jaką możemy je przygotowywać. Tak przygotowaną marynatą obtaczamy nasze produkty na grilla, wkładamy do pojemnika, przykrywamy, chowamy do lodówki i pozwalamy im się macerować przez minimum 30 minut. W tej chwili ich dostępność jest coraz większa i w sklepach możemy kupić całą gamę świeżych i przeróżnych pływających stworów.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2018/11/stek-z-tunczyka-grillowany.html