Wyśmienite ciasto bez pieczenia z wiórkami kokosowymi, którego słodycz przełamują borówki zatopione w galaretce jagodowej. Raffaello z borówkami - składniki: - 500 g mascarpone - 3 łyżki cukru pudru - 100 g białej czekolady - 1 szklanka wiórków kokosowych - 1 galaretka jagodowa - 1 szklanka wrzątku - około 200 g borówek amerykańskich - 400 ml śmietany kremówki 30% - 2 łyżeczki żelatyny - 1/4 szklanki wrzątku - 2 łyżki cukru pudru - około 220 g herbatników Jak zrobić rafaello z borówkami? - Galaretkę rozpuść w 1 szklance wrzątku, pozostaw do ostudzenia, a następnie włóż do lodówki, - Mascarpone ubij na sztywno z przesianymi 3 łyżkami cukrem pudrem. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z przesianymi 2 łyżkami cukrem pudrem. - Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. - Do ostudzonej czekolady dodaj 2 łyżki ubitego kremu, dokładnie wymieszaj. - Powstały krem wyłóż na herbatniki. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. - Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. Ubitą śmietanę wyłóż na herbatniki. - Borówki umyj i osusz na ręczniku papierowym.