Zajrzyjcie na blog Pasieki Miodowe Wzgórza i dowiedzcie się więcej 🙂 A wracając do przepisu – spójrzcie jak prosto przygotować pyszne placki śniadaniowe z bananami 🙂 Składniki: 2 średnie banany, najlepiej dojrzałe 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki maślanki naturalnej 2 jajka klasy M 1 płaska łyżeczka sody olej do smażenia 1 łyżeczka miodu + miód do polania placuszków – u mnie miód lipowy z Pasieki Miodowe Wzgórze Przygotowanie: Banany obieramy i rozgniatamy widelcem. Herbata z miodem, miód na chlebie, miód do wypieków i… śniadaniowe placki lub naleśniki skąpane w pysznym miodzie. Po prostu musicie spróbować 🙂 Oprócz miodów, w pasiece Miodowe Wzgórze można nabyć pyłek pszczeli – kwiatowy, który jest źródłem wielu witamin: witaminy E, witamin z grupy B, witaminy C, a nawet beta-karotenu. Miód wystarczy podgrzać w kąpieli wodnej (tak jak rozpuszcza się czekoladę), by uzyskał płynną konsystencję. Placuszki smażymy z obu stron na oleju na małym ogniu. W pyłku znajdują się też minerały, takie jak fosfor i potasu, ale i wapń, magnez, sód, żelazo, cynku i miedź. Najlepiej sprawdzą się tu dojrzałe banany, które łatwo można rozgnieść widelcem i połączyć z resztą składników. Lato już za nami, sezon grypowy niestety na horyzoncie, więc warto sięgać po sprawdzone i naturalne sposoby walki z przeziębieniem. Puszyste delikatne bananowe placuszki skąpane w dobrej jakości miodzie… Moje dzieci najchętniej łapią takie placuszki w rączkę i… do buźki 😉 Jeśli nie macie maślanki możecie wykorzystać kefir naturalny lub mleko w tych samych proporcjach. Z czym podawać placki i placuszki? Zastanawialiście się kiedyś jak powstaje miód? Ja z mężem i mamą wolimy je polane sporą porcją miodu. Nie wiem jak Wy, ale my uwielbiamy miód. Puszyste bananowe placuszki Lubicie placki i placuszki? Pasieka Miodowe Wzgórze mieści się w czystym regionie Warmii i Mazur.