Składniki na 8 sztuk: – 150g mąki pszennej – 2 jajka – 45ml mleka – 30g masła, miękkiego – 10g cukru – 8g świeżych drożdży – ¼ łyżeczki soli Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy na kształt prostokąta, a następnie kroimy ostrym nożem na 8 pasków o szerokości 2cm. Na Thermomix (Hot dogi kibica): 1. Do naczynia miksującego wlewamy mleko, dodajemy cukier i 15g masła, podgrzewamy 1 min/37°C/obr. Rozwałkowujemy na kształt prostokąta, a następnie kroimy na 8 pasków o szerokości 2cm za pomocą ostrego noża. Dodatkowo: 8 parówek/kiełbasek z dobrym składem, sezam/mak do posypania Mleko delikatnie podgrzewamy, łączymy z cukrem i 15g masła. 6. Każdą z parówek owijamy spiralnie paskiem ciasta, układamy na blasze do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. 🙂 Jeden hot-dog to około 203kcal, B: 11,1g, T: 10,6g, W: 16,1g. Każdą z parówek/kiełbasek owijamy spiralnie paskiem ciasta i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dodajemy 15g masła i ponownie wyrabiamy przez 1-2 minuty. Całość przelewamy do miski lub misy robota kuchennego, dodajemy mąkę oraz sól i wyrabiamy ciasto używając dłoni lub haka do zagniatania ciasta przez 3 minuty. Od razu wzięłam od niej przepis, lecz problem tkwił w tym, że był on na Thermomix, którego wtedy nie posiadałam. Dodajemy 15g masła, wyrabiamy kolejne 1 min/interwał.