Sos z papryki i pomidorów

Jolanta
Przetwory
15.09.2020 10:32
Sos z papryki i pomidorów

Składniki na 4 słoiki 250-300 ml Sosu z papryki i pomidorów : 1 kg pomidorów np. Lima 2 kg papryki czerwonej 1 łyżka soli 1,5 łyżki cukru 3 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 pełna łyżeczka kolorowego pieprzu ziarnistego 6 ziaren ziela angielskiego 1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne 3 łyżki oliwy z oliwek do sosu Sos można wykorzystać na dwa sposoby: jako dip na zimno, oraz na ciepło jako dodatek do dań z makaronem, jak lubicie ryż to z ryżem też. Po otwarciu słoik z sosem można przechowywać w lodówce i w miarę zużycia pasty zawsze na wierzch wlać odrobinę oliwy lub oleju, dzięki temu zabezpieczeniu sos nie będzie pleśnieć, może tak stać i nic z nią złego się nie stanie! Czas przetworów na zimę zaczął się , podam Wam szybki i prosty przepis na sos z papryki, pomidorów i czosnku, który wykorzystuje często jako dodatek do makaronu. Polecam zbiór przepisów na przetwory z pomidorów, z ogórków, oraz papryki. Przekładamy sos do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 30 minut w piekarniku nastawionym na 100 stopni C z termoobiegiem. Pomidory wraz z papryką kroimy na ćwiartki i partiami miksujemy w kielichowym blenderze wraz ze wszystkim składnikami. Następnie przekładamy całość do garnka z grubym dnem i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 45 minut, aż sos zgęstnieje.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/marynaty/sos-papryki-pomidorow/