Składniki na pierogi drożdżowe z serem i pieczarkami (20 sztuk): Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej (200 g) 0,5 szklanki mleka (120 ml) jajko 25 g świeżych drożdży szczypta soli pół łyżeczki cukru Farsz: 150 g sera żółtego 400 g pieczarek sól, pieprz Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy szklanką koła. Gotowe pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na jakieś 20 minuty, aby trochę podrosły. Zaczyn dokładnie mieszamy i odstawiamy (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Na koła nakładamy po łyżce farszu i dokładnie sklejamy brzegi pieroga (ja dociskam je ząbkami widelca). Smażymy na rozgrzanym oleju, aż odparuje z nich nadmiar płynu.