Składniki (5-6 porcji): - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - 1 ziarno ziela angielskiego - 1 goździk - 3 łyżki oleju - 4 łyżki koncentratu pomidorowego - 350 g zielonej soczewicy (350g) - 2 duże ziemniaki - 2 litry bulionu warzywnego lub wody - 2 łyżeczki wędzonej papryki - 1/2 słodkiej papryki - 1/2 ostrej papryki - 1/2 łyżeczki kminku - 1/2 łyżeczki mielonej kolendry Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki. Dodać koncentrat pomidorowy i smażyć kolejne 4-6 minut (często mieszając), aż koncentrat zgęstnieje i zrobi się mahoniowy. Podgrzewać mieszając przez 2-3 minuty, aż przyprawy zaczną się smażyć. Smażyć 1-2 minuty, aż cebula zrobi się przezroczysta. Bardzo aromatyczna (dzięki wcześniejszemu podsmażeniu oleju z przyprawami), sycąca i prosta do przygotowania, zasmakuje każdemu niezależnie od wieku : )