Pikantna pasta z ciecierzycy do pieczywa

Jolanta

Przekąski

15.09.2020 10:30

Pikantna pasta z ciecierzycy do pieczywa

Składniki na pikantną pastę z ciecierzycy, pasta z cieciorki: 1 puszka cieciorki ja przeważnie mam z Bonduelle z serii Gotowane na parze poj. Możemy zrobić z niej rozgrzewającą zupę, którą ja nazwałam ją Ciecierzówka, albo zupę meksykańską, prawdziwy hummus z dodatkiem tahini i soku z cytryny i oliwy z oliwek. ok.260 g po odsączeniu 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1-2 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki pikantnej pasty paprykowej (u mnie domowa), może być też pikantny Ajwar domowe pieczywo np. naan domowa mieszanka przypraw: tymianek, sól himalajska, chili w płatkach, pieprz ziarnisty Z nasion ciecierzycy wyrabia się także mąkę, którą wykorzystuje się do wypieku placków, miałam okazję zapoznać się z tym produktem na warsztatach kulinarnych, gdzie piekliśmy różne pieczywa. Jak przygotować pikantną pastę z ciecierzycy, pasta z cieciorki przepis krok po kroku? Kotlety falafele – małe smażone kotleciki z mieszanką libańskich przypraw podobnie jak kotlety z soczewicy. W blenderze umieszczamy ciecierzycę, pastę paprykową, czosnek, oliwę, sok z cytryny, do smaku doprawiamy ja: swoją mieszanką przypraw, można też tylko solą i pieprzem. Można zrobić z wody z gotowania cieciorki bezę.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/przekaski-i-przystawki/pasta-ciecierzycy-pieczywa/