Składniki na sos pomidorowo-paprykowy: 2 kg pomidorów lima 3 duże czerwone papryki 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka soli 3 łyżki cukru 3 łyżki octu 10% 1 płaska łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano Przygotowanie: 1. Pomidory myjemy pod bieżącą wodą i nacinamy je na krzyż. Garnek z sosem ponownie stawiamy na ogniu, dodajemy pozostałe składniki, czyli jedną łyżkę soli, po trzy łyżki cukru oraz octu, jedną płaską łyżeczkę pieprzu, pół łyżeczki chilli, po łyżeczce papryki słodkiej, oregano oraz bazylii. Taki sos jest idealny na zimno jako dodatek do kanapek czy wędlin, ale równie doskonały na ciepło, podany z makaronem czy ryżem. Warto wybrać się na ryneczek i zrobić większe zakupy, a następnie przygotować pyszny sos pomidorowo – paprykowy własnoręcznie w domu, a zimą cieszyć się jego smakiem i aromatem! Zazwyczaj słoiki stawiam na blacie kuchennym i zostawiam na dzień do obserwacji, sprawdzam czy wszystkie zaciągnęły i dopiero zanoszę je do spiżarni. Zapraszam do skorzystania z mojego sprawdzonego przepisu na sos pomidorowy z dodatkiem papryki. Podsmażone, miękkie warzywa łączymy z pomidorami i całość gotujemy przez około godzinę, aż pomidory się rozpadną. Wybieramy szeroki garnek, na dno kładziemy ściereczki i stawiamy słoiki, zalewamy gorącą wodą do 1/2 wysokości słoika i gotujemy. Gotujący się sos pomidorowo – paprykowy nakładamy chochelką do słoików i od razu zakręcamy. Warzywa podsmażamy na patelni przez około 5 minut. Przygotowanie sosu pomidorowego z papryką jest łatwe, potrzeba jedynie trochę czasu oraz chęci. Następnie pomidory zalewamy gorącą wodą, a potem zimną, w ten sposób łatwiej je obierać ze skórki. Sos gotujemy przez około godzinę do odparowania nadmiaru wody i uzyskania odpowiedniej konsystencji.