! Składniki na powidła śliwkowe: 3 kg śliwek węgierek 2 szklanki cukru 4 łyżki wody *szklanka o pojemności 250 ml Przygotowanie: 1. Śliwki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i usuwamy im pestki. 2. Drugiego dnia powidła śliwkowe znowu stawiamy na gazie i gotujemy je przez 30 minut. Powidła śliwkowe powinniśmy smażyć na małym ogniu, wymagają one częstego mieszania drewnianą łyżką, gdyż lubią się przypalać. Zazwyczaj słoiki stawiam na blacie kuchennym i zostawiam na dzień do obserwacji, sprawdzam czy wszystkie zaciągnęły i dopiero zanoszę je do spiżarni. Tradycyjne powidła śliwkowe smażymy przez dwa dni, po 1,5 godziny dziennie. Wybieramy szeroki garnek, na dno kładziemy ściereczki i stawiamy słoiki, zalewamy gorącą wodą do 1/2 wysokości słoika i gotujemy. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na najlepsze, domowe powidła śliwkowe Mieszamy drewnianą łyżką, ale już częściej, ponieważ powidła śliwkowe będą coraz gęstsze. Śliwki gotujemy przez 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszamy je drewnianą łyżką. Pyszne powidła śliwkowe możemy wykorzystać do wypieków np. do piernika, ale również jako dodatek do naleśników lub wypełnienie pączków. Powidła gotujemy jeszcze przez około 1,5 godziny, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gotujące się powidła śliwkowe nakładamy chochelką do słoików i od razu zakręcamy.