😉 Składniki: 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki oleju 100 g musu jagodowego (można zastąpić dżemem jagodowym, z czarnej porzeczki lub innym) 1 łyżka naturalnego kakao 1 łyżeczka sody 1/2 szklanki cukru – u mnie trzcinowy 1/2 szklanki mleka 2 jajka klasy M 2 śliwki Przygotowanie: Więcej o zakupach w sklepie Fackelmann pisałam Wam przy okazji przepisu na domowe lody straciatella A wracając do przepisu na ciasto czekoladowe ze śliwkami. Blaszkę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy do tzw. suchego patyczka wbitego w ciasto, około 30 minut. Takie ciasto ze śliwkami możecie też śmiało zabrać ze sobą na piknik. Ciasto czekoladowe ze śliwkami Lubicie ciasta ze śliwkami? Dziś mam dla Was przepis na ciasto czekoladowe ze śliwkami. Jest idealna, gdy chcę przygotować coś słodkiego do kawy czy herbaty dla bliskich lub na przyjazd przyjaciół. U mnie ciasto w małej tortownicy 20 cm. 😉 Taką tortownicę można zamówić w sklepie Fackelmann, tak jak mój ulubiony przesiewacz do mąki i cukru. Dół formy (u mnie tortownica 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Ciasto powinno ładnie odchodzić od boków foremki, a wbity patyczek być suchy. To nie tylko świetne ciasto do kawy czy herbaty.