Przepis
Składniki:
ok 1 kg serc wołowych
2 l wywaru warzywnego
2 średnie marchewki
przypalona mała cebula
listek laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz do smaku
cebula średnia
Naleśniki:
150 g mąki
2 jajka
250 ml mleka Polskie Mlekovita
woda
olej
Dodatkowo:
2 jajka
bułka tarta
odrobina mleka
Wykonanie:
Mąkę łączymy z mlekiem, jajkami, wodą, szczyptą soli i kilkoma łyżkami oleju. Odstawiamy na ok 30 min i smażymy naleśniki.
Serca oczyszczamy, opłukujemy i gotujemy do miękkości w wywarze z dodatkiem przypalonej cebuli, listka, ziela, marchewki. Wystudzone serce mielimy blenderem z ugotowaną marchewką i surową cebulą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Farsz zawijamy w naleśniki, panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej ze stron.Podajemy gorące z ulubioną surówką.