Krokiety z sercem od serca

Krzysztof
01.02.2015 19:12
Krokiety z sercem od serca

Przepis

Składniki:

ok 1 kg serc wołowych

2 l wywaru warzywnego

2 średnie marchewki

przypalona mała cebula

listek laurowy

ziele angielskie

sól, pieprz do smaku

cebula średnia

Naleśniki:

150 g mąki

2 jajka

250 ml mleka Polskie Mlekovita

woda

olej

Dodatkowo:

2 jajka

bułka tarta

odrobina mleka

Wykonanie:

Mąkę łączymy z mlekiem, jajkami, wodą, szczyptą soli i kilkoma łyżkami oleju. Odstawiamy na ok 30 min i smażymy naleśniki.

Serca oczyszczamy, opłukujemy i gotujemy do miękkości w wywarze z dodatkiem przypalonej cebuli, listka, ziela, marchewki. Wystudzone serce mielimy blenderem z ugotowaną marchewką i surową cebulą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Farsz zawijamy w naleśniki, panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej ze stron.Podajemy gorące z ulubioną surówką.