Przepis
Składniki na ciasto:
2 szkl. mąki pszennej,
1/2 łyżeczka proszku do pieczenie,
1/2 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżka śmietany,
130 g masła,
5 łyżek cukru,
3 żółtka,
Z wszystkich składników zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się kruszyło, dodajemy jeszcze śmietany. Tak przygotowanym ciastem, wykładamy dno tortownicy oraz boki (do połowy tortownicy). Na ciasto układamy masę z rabarbaru i jabłek. Na wierzch delikatnie wykładamy piankę z białek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na180°C przez 30 minut (góra i dół), następnie ustawiamy tylko pieczenie dolne na kolejne 30 minut. Wtedy pianka bezowa będzie w środku puszysta tak, jak na zdjęciach. Jeśli chcecie, aby beza była chrupiąca, to pieczemy ciasto przez godzinę w 180°C (góra i dół). Piekarnika nie otwieramy od razu, studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Pianka:
3 białka,
3 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego,
1 i 1/4 szkl. cukru pudru.
Białka ubijamy na sztywno wsypując partiami cukier puder, a na końcu dodając budyń.
Masa rabarbarowo-jabłkowa
70 dag rabarbaru,
70 dag jabłek,
3/4 szklanki cukru.
Rabarbar i jabłka kroimy w kostkę dodajemy cukier i smażymy na patelni do miękkości. Następnie studzimy.