Wiosenne ciasto z rabarbarem, jabłkiem i bezą

przepis
Wiosenne ciasto z rabarbarem, jabłkiem i bezą
14Maj
Przepis

Składniki na ciasto:

2 szkl. mąki pszennej,

1/2 łyżeczka proszku do pieczenie,

1/2 łyżeczka sody oczyszczonej,

1 łyżka śmietany,

130 g masła,

5 łyżek cukru,

3 żółtka,

Z wszystkich składników zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się kruszyło, dodajemy jeszcze śmietany. Tak przygotowanym ciastem, wykładamy dno tortownicy oraz boki (do połowy tortownicy). Na ciasto układamy masę z rabarbaru i jabłek. Na wierzch delikatnie wykładamy piankę z białek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na180°C przez 30 minut (góra i dół), następnie ustawiamy tylko pieczenie dolne na kolejne 30 minut. Wtedy pianka bezowa będzie w środku puszysta tak, jak na zdjęciach. Jeśli chcecie, aby beza była chrupiąca, to pieczemy ciasto przez godzinę w 180°C (góra i dół). Piekarnika nie otwieramy od razu, studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Pianka:

3 białka,

3 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego,

1 i 1/4 szkl. cukru pudru.

Białka ubijamy na sztywno wsypując partiami cukier puder, a na końcu dodając budyń.

Masa rabarbarowo-jabłkowa

70 dag rabarbaru,

70 dag jabłek,

3/4 szklanki cukru.

Rabarbar i jabłka kroimy w kostkę dodajemy cukier i smażymy na patelni do miękkości. Następnie studzimy.

Źródło: http://delicioustitbits.blogspot.com/

następna inspiracja
Zobacz nasze filmy:
SKOMENTUJ
następna inspiracja
ZOBACZ RÓWNIEŻ