Placki z cukinii

kardamonovy
Obiad
31.08.2020 9:05
Placki z cukinii

Składniki: 3 średnie cukinie (około 800 g) 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 5 łyżek mąki pszennej (lub więcej) pęczek koperku sól pieprz olej rzepakowy (przepis na około 15 placków) Cukinie myjemy (ja ich nie obierałam) i ścieramy na tarce na największych oczkach (to samo robimy z marchewką). Porcje ciasta wykładamy na rozgrzany olej i smażymy na wolnym ogniu z obu stron, do zrumienienia. Dodajemy do nich sól, mieszamy, przekładamy na sito i odstawiamy na 15 minut do odcieknięcia. Polecam podać je z jakimś sosem, u mnie najczęściej są to tzatziki. Do tego konkretnego przepisu zrobiłam jednak inny sos – sos zielonej bogini, pasuje równie dobrze jak ten pierwszy. Czym więcej uda Wam się jej pozbyć, tym mniej mąki trzeba będzie dodać. Po tym czasie polecam jeszcze wycisnąć z nich wodę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/placki-z-cukinii/