🙂 Składniki na sos z cukinii i papryki: 2 kg cukinii 3 papryki czerwone 3-4 cebule 2 łyżki soli 3/4 szklanki cukru 1 Tym razem postawiłam na sos z cukinii z dodatkiem papryki, który idealnie pasuje do pizzy, ale również sprawdzi się jako sos do spaghetti. Na samym końcu dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy do smaku (ja dodałam 1 łyżeczkę pieprzu i 1/2 łyżeczki chilli). W zeszłym roku przygotowałam sos pomidorowo-paprykowy do słoików, na zimę. Całość przekładamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Odstawiamy na około 2-3 godziny, aż warzywa puszczą wodę. Gorący sos przekładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy przez około 20 minut. Jasne, że takie sosy możemy kupić w sklepie, ale po co kupować skoro sami możemy zrobić i to bez dodatku konserwantu! szklanka octu 1 łyżka papryki słodkiej 1 słoiczek przecieru pomidorowego pieprz, chili Przygotowanie: 1. Podane składniki wystarczą na 5 słoików o pojemności 500 ml.