- 1 kg żeberek wieprzowych - 4 – 5 szt. zielonych jabłek np. “Granny Smith - 1/2 szklanki wody Marynata: - 2 łyżki oleju rzepakowego - 3 łyżki ciemnego sosu sojowego - 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę - 3 łyżki wody - 2 łyżki miodu - 1 szalotka - 1 posiekana papryczka chili - 1 łyżeczka startego imbiru - sok z 1/2 limonki - 1 łyżeczka suszonych liści kolendry (mogą być również świeże liście) - 1/4 łyżeczki cynamonu - sól - pieprz Szalotkę posiekaj i podsmaż na oleju rzepakowym. Wlej do żeberek (do naczynia żaroodpornego) 1/2 szklanki wody i piecz przez dwie godziny. Następnie 15 minut przed końcem pieczenia zdejmij górną pokrywę naczynia, dodaj pokroje w ćwiartki jabłka.