Risotto z krewetkami i zielonymi szparagami

Magdalena

Obiad

30.08.2020 14:25

Risotto z krewetkami i zielonymi szparagami

Potrzebujemy: ryż arborio 400g suchego na 4 osoby • cebula 1szt posiekana • czosnek, kilka ząbków • oliwą • białe wytrawne wino • masło • bulion warzywny • starty parmezan W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, oraz czosnek Pozatym potrzebujemy jeszcze • krewetki, ja użyłam mrożonych • szparagi zielone, 1 pęczek Na koniec ryż powinien być ugotowany na al dente. Wlewać po ok pół szklanki gorącego bulionu i gotować od czasu do czasu mieszając przez ok 15minut. dodaję czosnek, krewetki, gdy już dobrze podsmażymy podlewamy winem, czekam aż odparuje i dodaje szparagi. Dokładnie myjemy i gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Czyli z włoskiego tłumaczenia na ząb,to także synonim słowa niedogotowany. Ja swoje przez chwilę potrzymałam w oliwie z czosnkiem. Jeśli wam się spodobał wpis dajecie znać, i podzielcie się ze znajomymi. Przedstawię wam krok po kroku jak zrobić ten włoski specjał w domowym zaciszu. I tak w kółko aż uzyskamy odpowiednią dla nas twardość ryżu. Przygotowanie ryżu trochę się różni od tradycyjnego gotowania ryżu. Dodać kolejną porcję bulionu gdy poprzednia będzie wchlonięta przez ryż. Teraz czas na krewetki. Teraz czas na krewetki.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://lyzkawzupie.art.blog/2020/05/28/risotto-z-krewetkami-i-zielonymi-szparagami/