Jest to więc idealne ciasto, aby zjeść je w dość krótkim czasie po przygotowaniu (po odpowiednio długim schładzaniu, oczywiście). 150 g czekolady białej 200 g czekolady mlecznej 250 g serka mascarpone 400 ml śmietanki 36% 4 łyżki mleka w proszku 2 i 1/2 – 3 i 1/2 szkl. Na samym końcu dodajemy 2 łyżki mleka w proszku i około 2 i 1/2 szklanki płatków, mieszamy. Pod koniec stopniową dodajemy do niej wystudzoną czekoladę oraz 2 łyżki mleka w proszku. Udostępnij Zapisz W internetach można przeczytać tyle Ochów i Achów o tym cieście, a mi zeszło kilka lat zanim postanowiłam przygotować je u siebie. Z jednej strony ciasto robi się błyskawicznie, co jest niewątpliwą jego zaletą, fajnie smakuje, ale jest też baaardzo słodkie. Wierzch można posypać kolejną 1 szklanką płatków Kangus, lub za pomocą szpatułki dekoracyjnej zrobić na masie wzorek. płatków Kangus 200 g herbatników Blaszkę o wymiarach 20x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Odstawiamy do przestudzenia. 250 ml schłodzonej śmietanki ubijamy na sztywno. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czekoladę mleczną rozpuszczamy w kąpieli wodnej.