Tarta szpinakowa na spodzie z ryżu Składniki: spód: 1 szklanka suchego ryżu 1 jajko 50 g startego parmezanu sól j łyżeczka mieszanki ziół - oregano, bazylia etc 1 łyżka masła nadzienie 250 g szpinaku 1 łyżeczka oliwy 1 łyżka soku z cytryny i starta skórka z połowy cytryny 2 ząbki czosnku 1 szklanka śmietany 5 jajek 100 g sera feta Wykonanie : Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekane ząbki czosnku, podsmażyć chwilę i dodać szpinak, mieszać aż szpinak zmięknie, przełożyć do miski, dodać sok z cytryny i wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Miałam dużo szpinaku, chciałam zrobić tartę ale akurat nie miałam masła do zrobienia kruchego i wpadłam na pomysł na spód z ryżu. W drugiej misce wymieszać jajka ze śmietaną, posolić, popieprzyć, dodać skórkę z cytryny, szpinak i pokrojoną w kostki fetę, zamieszać. Więc powstał spód ryżowy z dodatkiem parmezanu i jajka, na to masa jajeczna ze szpinakiem i fetą, a do tego sałatka pomidorowa.