Pieczony placek z cukinii Placek z cukinii Czas przygotowania: 70 minut Składniki: 300 g młodej cukinii 125 g mąki pszennej 3 jajka 120 ml mleka 40 g rozpuszczonego masła 2 rozgniecione ząbki czosnku oliwa z oliwek 2-3 łyżki świeżo startego parmezanu sól pieprz listki bazylii pomidorki Wykonanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Dodajemy plasterki cukinii, pokrojone listki bazylii, solimy oraz pieprzymy. Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę, delikatnie skrapiamy oliwą i pieczemy przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jest bardzo delikatne w smaku, więc można je przyrządzać na wiele sposobów: smażyć, gotować, zapiekać. Dziś zapraszam Was na rewelacyjny pieczony placek z cukinii. Jego rodowód wywodzi się z Włoch, gdzie podawany jest także na słodko. Pysznie smakuje zarówno w daniach wytrawnych, jak i w tych słodkich.