RISOTTO Z KURKAMI I KOPERKIEM

Beata
Obiad
26.08.2020 10:04
RISOTTO Z KURKAMI I KOPERKIEM

Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje: - około 300 g ryżu arborio - 200 g kurek - pęczek koperku - 1 litr bulionu - 1 cebula - 2-3 ząbki czosnku - 1/2 szklanki białego wytrawnego wina - 2 - 3 łyżki oliwy - starty ser grana padano - sól - pieprz 1. 2. Następnie wlewamy wino, mieszamy, po kilku minutach dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę i dolewamy partiami bulion (ja dzielę sobie go na 4 razy). 3. Kurki myjemy. Jak się nam zeszkli wrzucamy przepłukany pod bieżącą wodą ryż arborio i prażymy jakieś 2-3 minuty. Risotto z kurkami i koperkiem Dzień dobry :-) Sezon na kurki już powoli będzie się kończył. Wyłączamy gaz, wrzucamy straty ser grana padano (garść, reszta do posypania), mieszamy, jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. My je bardzo lubimy, a danie proste, ale bardzo smaczne :-)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kruchebabeczki.blogspot.com/2020/08/risotto-z-kurkami-i-koperkiem.html