Pęczotto z porem i pieczarkami FIT

Martyna
Obiad
24.08.2020 18:23
Pęczotto z porem i pieczarkami FIT

Składniki: – 750ml bulionu warzywnego (750ml wody + 1,5 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego) – 400g mięsa mielonego z piersi indyka – 230g kaszy pęczak – 150g pieczarek – 1 por – 4 ząbki czosnku – 1 łyżka oleju 🙂 Przepis na 5-6 porcji, przy podziale na 5, jedna porcja to ok. 316kcal, B: 25g, T: 6,2g, W: 39,8g. Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy pokrojony w cienkie plastry czosnek, w półplasterki por i w plastry pieczarki, podsmażamy 5 minut. Pęczotto czyli kasza pęczak przygotowana na wzór risotto z porem, mięsem z indyka i pieczarkami to idealna propozycja na proste i sycące danie. Dodajemy mięso z porem oraz pieczarkami, mieszamy i gotujemy na małym ogniu 20-25 minut pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały płyn. Następnie dodajemy mięso i smażymy 10 minut, w międzyczasie rozdrabniając je jak najbardziej drewnianą łyżką. Na tę samą patelnię wsypujemy pęczak i tostujemy (prażymy) 2 minuty, mieszając. Następnie zmniejszamy ogień i wlewamy gorący bulion, gotujemy pod przykryciem 5 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://befitbestrong.pl/peczotto-z-porem-i-pieczarkami-fit/