Domowy Ajwar - pyszny sos do mięs i do kanapek

Kasia
Przetwory
24.08.2020 16:15
Domowy Ajwar - pyszny sos do mięs i do kanapek

Całość dusimy na małym ogniu najpierw ok pół godziny pod przykryciem,a następnie jeszcze ok 1 godzinę bez pokrywki ,żeby odparowało jak najwięcej wody,uważajcie ,żeby się nie przypaliło. Na pewno wam posmakuje,polecam Składniki: - 2,5 kg papryki - 2 bakłażany - 2 cebule - 1,2 pomidorów - 4 ząbki czosnku - 1 papryczka chilli (można pominąć) - 2-3 łyżki oleju - 2-3 łyżki octu winnego lub jabłkowego - sól ,pieprz i chilli do smaku Przygotowanie: Kroimy cebulę i czosnek w kostkę i podsmażamy na oleju,jak się zeszkli to dodajemy pokrojone w kawałki pomidory ,mieszamy i przykrywamy garnek ,żeby się dusiły na małym ogniu. Zobaczcie krótki film jak zrobić taki sos krok po kroku 👇👇👇 Papryki przekrajamy na połowy,usuwamy nasiona,układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia skórą do góry .Bakłażany Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni ,najlepiej z grillem,jak nie macie ,może być termoobieg,pieczemy ok 40 min ,aż będzie trochę przypalona skóra.(w trakcie pieczenia zamieńcie blaszki miejscami bo pod samym grillem najlepiej przypieka). Po upieczeniu paprykę przekładamy do szklanej miski i przykrywamy szczelnie folią spożywczą,odstawiamy na ok 30-40 min,żeby się zaparzyła,dzięki temu łatwo zdejmiemy skórkę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko.com/2020/08/domowy-ajwar-pyszny-sos-do-mies-na.html