Przepis z bloga Lejdi Of the house jak pisze Kasia zupe można całkiem zmiksować na krem, ja nie miksowałam bo nie przepadam za zupami kremami... 1 cebula 2 ząbki czosnku oliwa 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy odrobina chilli, do smaku 1 marchewka, starta na tarce o grubych oczkach 200g czerwonej soczewicy 2-3 dojrzałe pomidory (lub puszka siekanych) 1 litr bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku oliwa 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy odrobina chilli, do smaku 1 marchewka, starta na tarce o grubych oczkach 200g czerwonej soczewicy 2-3 dojrzałe pomidory (lub puszka siekanych) 1 litr bulionu warzywnego cebulę i czosnek siekamy, przesypujemy do garnka, wlewamy około 1 łyżkę oliwy i smażymy na niewielkim ogniu do zeszklenia cebuli. Od zagotowania buliony zupę gotujemy przez 15-20 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy przyprawy, dobrze mieszamy i smażymy przez minutę, lub dwie. pyszna pożywna i szybka do zrobienia zupa z czerwonej soczewicy.