Proporcje na tortownicę o średnicy 22cm... ciasteczkowy spód: 100 g maślanych herbatników 60 g masła 100 g maślanych herbatników 60 g masła masa serowa: 1kg twarogu zmielonego dwukrotnie lub wiaderkowego 200ml śmietany 36% 3/4 szkl drobnego cukru 3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody 1,5 szklanki wiśni (u mnie mrożone) Ciastka pokruszyć, dodać roztopione masło, wymieszać. Wstawić do lodówki najlepiej na noc. 1kg twarogu zmielonego dwukrotnie lub wiaderkowego 200ml śmietany 36% 3/4 szkl drobnego cukru 3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody 1,5 szklanki wiśni (u mnie mrożone) Ciastka pokruszyć, dodać roztopione masło, wymieszać. My bardzo i dość często je robię dziś proponuję w wersji z wiśniami pyszny dwukolorowy wiśniowo-śmietankowy sernik na zimno. Białą wylać do tortownicy na ciasteczkowy spód i wstawić ponownie do lodówki. Białą wylać do tortownicy na ciasteczkowy spód i wstawić ponownie do lodówki. Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę (może być ciepła), cały czas miksując, by nie zrobiły się grudki. Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę (może być ciepła), cały czas miksując, by nie zrobiły się grudki. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia; ja zawsze zapominam.