Chałwowiec

Monika
Ciasta
02.05.2018 23:28
Chałwowiec

składniki: biszkopt 6 jajek 1 szklanka cukru 3 budynie czekoladowe bez cukru ( na 0,5 l mleka ) 1 łyżka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia krem chałwowy 2 budynie waniliowe bez cukru ( na 0,5 l mleka ) 800 ml mleka 2 łyżki cukru 300 g chałwy waniliowej 200 g miękkiego masła oraz starta czekolada do posypania Biszkopt Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Jeden blat ułożyć na desce i rozsmarować na nim ok 2/3 kremu. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 C i piec do suchego patyczka, ok 30 minut, funkcja góra-dół. Chałwę pokroić na małe kawałki i zmiksować mikserem aby ją jak najbardziej rozdrobnić. Krem chałwowy Odlać szklankę mleka i wymieszać w nim proszek budyniowy. Na koniec dodać chałwę i dokładnie zmiksować. Na wierzchu posmarować pozostałym kremem i posypać startą czekoladą. Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Potem dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz budynie czekoladowe. Gdy mleko sie zagotuje wlać rozmącony proszek budyniowy i ugotować budyń.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2018/05/chawowiec.html