Składniki na kurczaka z kurkami w sosie śmietanowym: 0,5 kg podudzi z kurczaka (mogą też być udka lub ćwiartki) 200 g kurek 200 ml śmietany 30% 200 ml bulionu (dałam z kurczaka) cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka ostra (lub łagodna) Przygotowanie Podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy i oprószamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy cienką warstwę oleju i obsmażamy na nim kurczaka z jednej, a potem z drugiej strony. Danie można przygotować również z piersią z kurczaka, wtedy będzie to trwało krócej, ale też będzie nieco inne w smaku, gdyż pierś jest chudym mięsem. Kurczak z kurkami w sosie śmietanowym to wyborne danie z jednej patelni, które można przygotować na pyszny obiad. Podudzia z kurczaka podałam z brązowym ryżem i surówką z cukinii. W sezonie na kurki nie może jej zabraknąć na stole! W międzyczasie kurki oczyszczamy, jeśli są duże, kroimy je na kawałki, małe pozostawiamy w całości.