Pizza Parma

Agnieszka
Obiad
20.08.2020 17:08
Pizza Parma

Ciasto na pizzę: • 250 g mąki pszennej lub mąki specjalnie dedykowanej do wypieku pizzy • 100 ml ciepłego mleka + 50 ml ciepłej wody • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych • 1/2 łyżeczki cukru • 1 łyżeczka soli Sos pomidorowy: • szklanka passaty pomidorowej • 3 ząbki czosnku • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii • 1/2 łyżeczki suszonego oregano • 1 łyżka oliwy • sól Wszystkie składniki na sos zblenduj. • kilka sztuk dużych pieczarek (lekko podprażonych bez tłuszczu) • 100 g startej mozzarelli • rukola Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem i wodą, wsyp cukier – mieszaj do momentu, aż drożdże się rozpuszczą. Dodatki: • kilka plastrów szynki parmeńskiej • 2 cebule pokrojone w piórka (podsmażone na odrobinie oleju) Wyrośnięte ciasto podziel na dwie równe części, każdą część rozwałkuj na duże koła i połóż na blaszce do pieczenia pizzy (rozciągając brzegi poza formę).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kolorowygarnek.wordpress.com/2020/08/20/pizza-parma/