Curry z kalafiorem i cukinią

Ewa
Obiad
20.08.2020 9:09
Curry z kalafiorem i cukinią

Polecam! 1 mały kalafior 2 cukinie (np zielona i żółta) 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka rozdrobnionych pomidorów 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 1 płaska łyżeczka curry 1/3 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki mielonego kuminu ok 1/4-1/3 łyżeczki chili pieprz cayenne sól, pieprz 200 g ryżu garść świeżej kolendry do posypania olej Kalafior dzielimy na małe różyczki, następnie blanszujemy go w osolonym wrzątku (około 4 minuty). W mojej opinii pełni smaku nabrało na sam koniec, z warzywami i ryżem (początkowo jak na moje kubki smakowe bałam się, że będzie zbyt ostro, ale całościowo smakowało wyśmienicie). Wszystkie przyprawy (poza solą i pieprzem) mieszamy razem (jeśli mamy ziarna kolendry, należy wpierw utrzeć je w moździerzu). W międzyczasie, w lekko osolonym wrzątku, gotujemy na sypko ryż. Gdy cebula się zeszkli dodajemy czosnek, a po chwili również przyprawy. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą lub pieprzem. Wlewamy pomidory z puszki oraz około 1/4 szklanki zimnej wody.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2020/08/20/curry-z-kalafiorem-i-cukinia/