Ciasto rabarbarowe na oleju rzepakowym

Julianna
Ciasta
23.05.2017 10:37
Ciasto rabarbarowe na oleju rzepakowym

Składniki: 0,5 szklanki oleju rzepakowego 3 jaja 250g serka homogenizowanego waniliowego 250g mąki 1 op. budyniu waniliowego (na 0,5l mleka) sok z połowy cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 1,5 szklanki pokrojonego rabarbaru cukier puder do posypania Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, ciągle miksując wlewać olej, następnie dodać serek oraz sok z cytryny. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, razem z budyniem dodawać do ciasta, ciągle ucierając. Przed chwilą wyjęłam z piekarnika najszybsze ciasto z rabarbarem. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego to płynne złoto polskich pół w mojej diecie pojawia się codziennie. Ciasto delikatnie połączyć z białkami i rabarbarem. Blaszkę (15x30) wyłożyć papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 50 minut w temp. 170st.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://obiadgotowy.blogspot.com/2014/05/ciasto-rabarbarowe-na-oleju-rzepakowym.html