Tym razem cytrynowa wersja z jabłkami, malinami i makowymi piegami:) Składniki: 280g mąki 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki maku 2 jajka 200ml jogurtu greckiego lub gęstego naturalnego 100ml oleju 2/3 szklanki cukru skórka otarta z cytryny sok z połowy cytryny 2 jabłka (szara reneta lub antonówka najlepiej) Dla mnie takim ciastem jest jogurtowe, które w zależności od dodatków za każdym razem zmienia smak, ale jeszcze nigdy nam się nie znudziło i zawsze znika do ostatniego okruszka. Tortownice 24cm (lub formę 22x33cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, w ciasto włożyć kawałki jabłek i maliny. Jajka roztrzepać z cukrem, jogurtem, olejem, sokiem i skórką z cytryny.