Przepis na: Cappuccino pancakes z czekoladowo-kawową polewą Łącznie: 10 min Składniki: Pancakes: 1 i 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki maślanki 50 ml espresso 1 jajko 2 łyżki cukru pudru 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1/4 szklanki oleju 1 łyżka extra ciemnego kakao Polewa: 50 ml śmietanki 30% 50 ml espresso 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao Jak zrobić Cappuccino pancakes z czekoladowo-kawową polewą? Wykonanie: Łącznie: 40 min Składniki: Ciasto: 160 g mąki pszennej tortowej 100 ml espresso 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1 jajko 3/4 szklanki mleka 30 g kakao 100 ml oleju 100 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej opcjonalnie 2 łyżki likieru kawowego lub Baileys Dodatkowo (opcjonalnie): 200 ml śmietany kremówki 36% 1 czubata łyżka cukru pudru 250 g serka mascarpone, schłodzonego szczypta kakao opcjonalnie 1 łyżka likieru kawowego lub Baileys Jak zrobić Muffinki cappuccino? Poniżej znajdziecie przepis na: Mocno czekoladowe ciasto z kawą Cappuccino pancakes z czekoladowo-kawową polewą Muffinki cappuccino Mocno czekoladowe ciasto z kawą Jak ja kocham wszelkiej maści czekoladowe ciasta! Łącznie: 50 min Składniki: Ciasto: 200 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 4 duże jajka 200 g masła 160 g cukru pudru 32 g cukru wanilinowego 50 ml espresso 150 g mąki pszennej Dodatkowo (opcjonalnie): 250 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone, schłodzonego świeże owoce np. truskawki, maliny lub borówki Jak zrobić Mocno czekoladowe ciasto z kawą? Niektórzy potrafią zacząć dzień szklanką wody z cytryną, czy herbatą, lecz ja nie wyobrażam sobie nie wypić filiżanki espresso czy cappuccino z idealną pianką. Ponieważ już za dotknięciem jednego guzika, można sobie zaserwować włoskie klasyki takie jak: aromatyczne espresso, coffee long, doppio, ristretto czy espresso lungo oraz szeroki wachlarz kaw z mlekiem: od pysznego cappuccino i perfekcyjnego latte macchiato, po kremowe caffellatte. W przypadku systemu LatteCrema, mleko nie jest wtłaczane do środka ekspresu, a także nie wchodzi w kontakt z jego integralnymi częściami. Zainspiruj się przepisami na dania z kawą od De’Longhi >> Wpis powstał przy współpracy z marką De`Longhi. Przygotowałam dla Ciebie przepis na mocno czekoladowe brownie z kawą, które zachwyci nie tylko Ciebie, ale wszystkich Twoich domowników. Poniżej prezentuję Wam bardzo prosty przepis na muffinki cappuccino z kremem śmietankowym, odrobiną kakao, a także startą czekoladą. Smacznego! Cappuccino pancakes z czekoladowo-kawową polewą Lubisz placuszki, pancakes czy omlety na śniadanie? Na garnek z gotującą się wodą nałóż większą żaroodporną miskę (tylko miska nie może ona dotykać spodem wody). I to nie byle jaki, bo w wersji cappuccino z czekoladowo-kawową polewą… Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na czekoladowe ciasto, z którym poradzi sobie nawet największy amator kulinarny to musisz je koniecznie wypróbować! Jeżeli miałabym sobie jeszcze raz wybrać lub polecić komuś ekspres do kawy to z pewnością postawiłabym jeszcze raz na markę De’Longhi. Ekspres De`Longhi nie pobiera mleka do środka, więc nie musisz się martwić, że zapomniałeś przepłukać ekspres, a w jego środku zostało mleko. W tym czasie do drugiej miski dodaj jajko, mleko, cukier, kakao, roztopioną i przestudzoną czekoladę, zimne espresso, likier kawowy, a także olej. Dodatkowo podgrzewane jest tylko mleko, które trafia do szklanki, zaś niewykorzystane mleko w karafce pozostaje nadal schłodzone, co sprawia, że bez problemu można je ponownie odłożyć do lodówki. Od roku posiadam automatyczny ekspres ciśnieniowy do kawy De’Longhi Dinamica 350.55.B, dzięki któremu codziennie mogę sobie serwować pyszną kawkę jak z najlepszej kawiarni w Krakowie. Przepis na: Mocno czekoladowe ciasto z kawą Dla mnie zapach świeżo zmielonej kawy z rana, który unosi się po całej kuchni jest po prostu nieziemski… Jeżeli spodziewam się gości i chcę przygotować słodkie małe co nieco to najczęściej pada na drobne ciasteczka lub muffinki, ponieważ są szybkie i proste do przygotowania, a składniki są ogólnodostępne. W osobnej misce wymieszaj jajka z cukrem wanilinowym, cukrem pudrem i mieszaj trzepaczką przez 2 minuty. Jeśli znudził Ci się tradycyjny przepis na muffinki, to polecam wypróbować – muffinki cappuccino! Na rozgrzaną patelnię (jeżeli macie teflonową patelnię to nie ma potrzeby smażenia pancakesów na tłuszczu) Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, kakao, sodę, a także dodaj jajko, olej i na sam koniec wlej maślankę. Placuszki wychodzą miękkie, delikatne w smaku, a do tego ta polewa czekoladowo-kawowa jest istną wisienką na torcie. Następnie dodaj roztopioną czekoladę, mąkę, proszek do pieczenia, zimne espresso i całość dokładnie wymieszaj trzepaczką do połączenia się składników. Wymieszaj wszystko za pomocą trzepaczki, a później wsyp wymieszane sypkie składniki i również wymieszaj za pomocą trzepaczki tylko do momentu połączenia się składników. Zimną śmietankę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem. System LatteCrema dodatkowo sobie świetnie radzi nie tylko ze spienianiem mleka, ale także innych napojów, np. sojowych, migdałowych czy ryżowych No nie da się! Przed Wami najlepszy przepis na pancakes. Warto dodać, iż system LatteCrema zapewnia piankę, która dosyć, że jest gęsta, bogata w smaku, to dodatkowo utrzymuje się bardzo długo. Smażymy z obu stron na rumiano. W małym rondelku rozpuść pokruszoną czekoladę wraz ze śmietanką, kawą i kakao. Zimną śmietankę zmiksuj z cukrem pudrem aż powstanie sztywna masa.