Fit sernik z borówkami i kruszonką

Natalia
Fit
13.08.2020 15:33
Fit sernik z borówkami i kruszonką

Składniki (forma 25 x 21 cm): Ciasto kruche: - 1 szklanka mąki pszennej pełonoziarnistej - 1 szklanka mąki orkiszowej - szczypta soli - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 5 łyżek ksylitolu - 180 g zimnego masła - 1 jajko - 250 g chudego twarogu - 250 g serka mascarpone - 120 g serka waniliowego - 1 jajko - 3 łyżki budyniu waniliowego - 1/2 szklanki ksyitolu - 1/2 łyżeczki mielonej wanilii - 300 g borówek Wykonanie: Borówki opłukać i osuszyć. Masę wylać na spód, wyrównać powierzchnię, na wierzch wyłożyć borówki oraz zetrzeć odłożone ciasto z lodówki (na tarce o dużych oczkach). Podpiec około 10 minut w 180 stopniach C. Masa serowa: Twaróg zblendować z serkiem waniliowym, przełożyć do miski, dodać dodać mascarpone, oraz ksylitol i zmiksować do połączenia się składników. Jedną część ciasta włożyć do lodówki, drugą pokroić na plasterki i wyłożyć nimi spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Bardzo lubię piec ciasta z tymi owocami, bo zawsze wychodzą pyszne i do tego pięknie się prezentują na talerzu. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, ksylitol oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Dodać jajko i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://healthyfoodexplorer.blogspot.com/2020/08/fit-sernik-z-borowkami-i-kruszonka.html