Kostka arbuzowo-jogurtowa

Łukasz
Ciasta
13.08.2020 7:54
Kostka arbuzowo-jogurtowa

😉 Kostka arbuzowo-jogurtowa Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI Biszkopt: 2 jajka (rozmiar L) 60 g cukru 50 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej szczypta soli Syrop do nasączenia: sok z 1 cytryny 3 łyżki cukru 50 ml wody Masa jogurtowa: 800 g jogurtu greckiego 250 ml śmietany kremówki 30-36% skórka z 1 niewoskowanej cytryny 4 łyżki cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny (ok. 24 g) Galaretka arbuzowa: 800 g arbuza bez pestek (waga samego miąższu bez skóry) 6 łyżeczek żelatyny (ok. 24 g) Gotową galaretkę arbuzową wylej delikatnie na lekko stężałą masę i wstaw z powrotem do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Do żelatyny wlej odrobinę zimnej wody, aby napęczniała (ok. 30 ml), a następnie wlej 50 ml wrzątku i dokładnie ją w nim rozprowadź. Do żelatyny wlej odrobinę zimnej wody, aby napęczniała (ok. 20 ml), a następnie wlej gorący sok i dokładnie nią w nim rozprowadź. Puszysty biszkopt nasączony syropem cytrynowym, delikatna jogurtowa masa ze skórką cytrynową oraz orzeźwiająca galaretka z arbuza to idealne połączenie na słoneczne dni. Następnie jogurt połącz delikatnie z ubitą kremówką i od razu wyłóż na biszkopt (masa szybko tężeje). Rozrobioną żelatynę wlej do masy jogurtowej i dokładnie wymieszaj łyżką lub szpatułką (w żadnym wypadku nie używaj miksera, ponieważ masa stanie się płynna). Na uwagę zasługuje tutaj również rześka galaretka przygotowana z miąższu arbuza. Kostka arbuzowo-jogurtowa to wspaniałe lekkie ciasto w sam raz na lato. Ciasto jest przyjemne w smaku, orzeźwiające i zawiera niewiele cukru, który można również zastąpić ksylitolem albo erytrytolem, tworząc wersję naprawdę fit! Dodatkowo: kawałek arbuza do dekoracji PRZYGOTOWANIE Biszkopt Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno. Ciasto wstaw na 2-3 godziny do lodówki i przygotuj galaretkę arbuzową. Chociaż nie ukrywam, że jogurt i arbuz tworzą doskonałe połączenie na lato, którego zdecydowanie warto spróbować. Gotowy biszkopt pozostaw do wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2014/08/kostka-arbuzowo-jogurtowa.html