od Wart-Milk 1 łyżka cukru pudru Domowy karmel: 3 łyżki brązowego cukru 50 ml zimnej wody 1 łyżka masła 5-6 łyżek śmietanki 36% MU! od Wart-Milk Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w średniej wielkości kostkę. Bitą śmietanę możecie przygotować solo (wiem, że część osób tak właśnie lubi najbardziej), zwłaszcza jeśli chcecie podać deser od razu po przygotowaniu, lub usztywnić ją żelatyną czy też dodać w trakcie jej ubijania płynną, zimną galaretkę, rozpuszczoną w mniejszej ilości wody. 3-4 kwaśne jabłka 2 łyżki brązowego cukru 1-2 łyżki masła sok z połowy małej cytryny szczypta cynamonu kilka ciasteczek pełnoziarnistych 500 ml śmietanki 36% MU! Jabłka powinny lekko zmięknąć, ale nie mogą się rozpadać; a sos wyraźnie zgęstnieć i w trakcie mieszania pozostawiać za sobą charakterystyczne nitki. Podgrzewamy na małym (!) ogniu aż do jego rozpuszczenia, nie mieszamy w trakcie. Pod koniec dodajemy cukier puder do smaku (w razie potrzeby dodajemy zagęstnik – żelatynę lub śmietan-fix czy zimną galaretkę). Na patelni, na małym ogniu roztapiamy masło z cukrem. Lato jeszcze na dobre się nie skończyło, a ja już myślę o mojej ulubionej porze roku – jesieni. Udostępnij Zapisz Ciasteczka owsiane, karmelizowane jabłka oraz bita śmietana z warstwą domowego karmelu na wierzchu. Na patelni, na całej jej powierzchni, rozprowadzamy cukier. Przygotowując jabłka możecie pokroić je w mniejszą lub większą kostkę. Ja lubię jak jabłka nie są do końca miękkie, więc wybrałam większą kostkę. Do szklanych pucharków lub wysokich szklanek rozkruszamy po 1-2 sztuki owsianych ciasteczek.