bo tylko dla Piotra, zje ich kilka do kawy, a nie będzie objadał się bez umiaru 😉 Kruche, smaczne Mini Apple Pies (Mini jabłeczniki) : Składniki na około 8 sztuk: ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki krupczatki ¼ szklanki cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 1 jajko 2 duże jabłka – papierówki ¼ szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Oba rodzaje mąki mieszamy (ja to zrobiłam jak zwykle hakiem robota) z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, masłem pokrojonym w kostkę i jajkiem, zagniatamy kruche ciasto, które przekładamy do woreczka i wkładamy na ok. 1 godzinę do lodówki. W między czasie przygotowujemy nadzienie: umyte jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w drobną kosteczkę, zasypujemy je cukrem i cynamonem, mieszamy z mąką ziemniaczaną i odstawiamy. Z drugie części ciasta wałkujemy cienkie placki i kroimy je na paseczki mniej więcej o długości foremki, z których tworzymy krateczkę. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na pół, z jednej części odrywamy niewielkie porcje i oblepiamy nim małe foremki. Te mini jabłeczniki są smaczne, wyglądają uroczo, są w wersji mini, więc nie trzeba ich kroić, jest to bardzo wygodne.